Kako digitalizacija povećava učinkovitost i profitabilnost u tvornicama?

Zbog povećanja troškova i promjenjivih tržišnih uvjeta, kontinuitet poslovanja, profitabilnost i učinkovitost postali su važniji nego ikad u proizvodnom sektoru. Postalo je nužno brzo integrirati tehnologiju u operacije kako bi se spriječilo zaustavljanje proizvodnje i prekid rada zbog ljudskih pogrešaka ili kvarova strojeva u poduzećima. Integracijom tehnologija koje se nude kao rješenje za sve te rizike i mogućnosti povećanja produktivnosti u tvornice, pojavio se koncept pod nazivom Smart Factory, koji pruža tvrtkama priliku da upravljaju svojim poslovanjem s predvidljivim i upravljivim sustavima.

Pametne tvornice; definiraju se kao digitalizirano i povezano poslovno okruženje automatizacijom strojeva i opreme uz pomoć tehnologija kao što su IoT, umjetna inteligencija i usluge u  Oblaku (Clud services). Zahvaljujući novim tehnologijama, proizvodnja se može pratiti odmah, daljinski intervenirati kada je to potrebno, a određeni parametri mogu se retroaktivno pratiti u tvornici, koja je postala digitalna. Tako se povećava produktivnost i profitabilnost.

Digitalizirano poslovanje u pametnim tvornicama

Vidi se da se procesima upravlja mnogo učinkovitije u mnogim aspektima kao što su brzina, učinkovitost i profitabilnost u pametnim tvornicama koje uključuju digitalne tehnologije u poslovne procese.

U pametnim tvornicama; Kritične vrijednosti kao što su proizvodnja, broj proizvedenih proizvoda, neispravnosti strojeva, status proizvodne linije mogu se odmah pratiti, može se napraviti retroaktivno izvješćivanje i procjene usmjerene na budućnost.

Digitalnim sustavi omogućavaju: kontroliranije, učinkovitije i ekonomičnije upravljanje poslovanjem. Različitim modulima, od praćenja viličara do praćenja energije, od praćenja učinkovitosti djelatnika do učinkovitosti stroja, od kontrole socijalne distance do upravljanja hladnim lancem, može se upravljati jedinstvenom infrastrukturom i sučeljem.

  • Sigurnosnim sustavom viličara može se povećati sigurnost viličara i osoblja u poduzećima i povećati produktivnost. Nesreće i sudari sprječavaju se praćenjem lokacije viličara na otvorenim i zatvorenim prostorima s vrlo visokom preciznošću.
  • S rješenjem za praćenje energije kontroliraju se računi za električnu energiju i smanjuje se stopa pogreške na računu. Osigurana je trenutna potrošnja električne energije, aktivna/jalove potrošnja, mjerenje i optimizacija. Trenutnim praćenjem kvalitete energije generiraju se alarmi u slučaju naglog pada napona/visokih napona, a sprječavaju se kritični kvarovi i rizici za zaštitu na radu.
  • Praćenjem učinkovitosti osoblja određuje se trenutna lokacija osoblja u poduzećima, mjeri se produktivnost zaposlenika i osigurava sigurnost na radu. Uočava se u kojoj jedinici i koliko dugo osoblje provodi radno vrijeme, a neaktivno osoblje može se otkriti i može se dati opcionalno zvučno upozorenje iz sigurnosnih razloga.
  • Praćenjem učinkovitosti stroja strojevi u poduzećima prate se 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, mjere se kritični parametri i povećava produktivnost. Osigurano je da se izvješćuje o trajanju rada strojeva i efikasnosti. Ako se strojevi ne koriste određeno vrijeme, automatski se  generira alarm.
  • S bežičnim senzorima u upravljanju hladnim lancem i cjelovitim integriranim sustavom; Osiguran je kontinuitet upravljanja hladnim lancem koji zahtijeva proizvod, uključujući fazu proizvodnje, logistički proces, hladno skladištenje i završno prodajno mjesto u tvornici.
  • Uz kontrolu socijalne distance, zaposlenici se mogu pratiti odmah i može se izvršiti kontrola socijalne distance u stvarnom vremenu. Kod sustava uzbunjivanja u stvarnom vremenu osigurana je hitna intervencija i sprječavaju se mogući problemi.

Razvijena s najnovijim tehnologijama, Trio Mobil IoT platforma omogućuje vam postizanje uvida u sve vaše operativne procese, od zaštite na radu do potrošnje energije, od proizvodnih performansi do učinkovitosti osoblja.

Za više informacija o Trio Mobil IoT platformi možete posjetiti našu stranicu i kontaktirati nas.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)